Seniorboende och trygghetsboende

I Linköping finns det ett brett utbud av bostäder som är speciellt anpassade för äldre. Dels har flera fastighetsägare egna koncept, både sådana som benämns seniorboenden och så kallade trygghetsboenden. Dels har kommunen flera egna trygghetsboenden.

 Här bor du precis som i en egen lägenhet, men med lite extra trygghet och trivsel. Gemensamma nämnare för senior- och trygghetsbostäder är att de är tillgänglighetsanpassade och har gemensamma utrymmen för umgänge, hobby och rekreation. Vissa har också personal på plats som ska stimulera till aktiviteter och social samvaro. Mat, service, och omvårdnad ingår inte, men självklart kan du ta hjälp av hemtjänst även i dessa boenden.

 

Privata hyresvärdar

Stångåstaden 55+
Hyresrätter för dig som fyllt 55 år och inte har hemmaboende barn. Konceptet bygger på

tillgänglighet och trygghet, och ska inspirera till umgänge genom gemensamhetslokaler, friskvårdsrum, bastu och trevliga utemiljöer. Lägenheterna finns i åtta kvarter i Linköping. Läs mer här! 

 

Stångåstaden 70+
Här är lägenheterna extra tillgänglighetsanpassade så att du kan bo kvar även om du får en funktionsnedsättning. I konceptet ingår sällskapsrum för samvaro, hobby och rekreation, samt viss bemanning för stöd och aktiviteter. Fastigheten ligger i Folkets Park. Läs mer här!

 

Mannersons Senior Center
Vid Ekoxen finns seniorbostäder med inflytt från 55 år. Huset är tillgänglighetsanpassat och inrymmer även hobbyrum, samlingslokal och gym. Utöver det finns trädgård, växthus, pergola och boulebana. Här ingår utökad fastighetsskötsel samt en bovärdinna. Läs mer här! 

 

Malfors Senior Center
Trygghetsboendet i Ljungsbro ligger över vårdcentralen och består av 21 lägenheter. Här erbjuds tillgänglighetsanpassade bostäder, sällskapsrum, gym, bastu med relaxavdelning samt stor balkong. På boendet finns en värdinna. Ansök här!

 

Kommunala trygghetsboenden
I Linköping finns det flera kommunala trygghetsboenden. De mer stadsnära ligger i T1, Stolplyckan, Johannelund, Lambohov och Ullstämma, övriga i Sturefors, Bestorp, Ljungsbro, Nykil och Ulrika. Samtliga erbjuder lunchservering och gemensamma aktiviteter. Det finns också personal på plats som bidrar till trivsel och ökad samvaro mellan hyresgästerna.

 Det krävs inget biståndsbeslut för att få en lägenhet i ett kommunalt trygghetsboende, men du ska ha fyllt 70 år samt ha behov av och efterfråga konceptet. Du lämnar intresseanmälan via en blankett till Social- och omsorgsförvaltningen. Läs mer här!