”Jag vill bo kvar hemma så länge det går. Fast ibland funderar jag på att flytta till något mer praktiskt.”

Du är inte ensam. De allra flesta vill bo kvar i den egna bostaden även på äldre dar, så länge vardagen fungerar. Idag finns det både tekniska lösningar och kommunala insatser som kan underlätta och göra tillvaron hemma lite tryggare, både för dig och dina närstående. Du har alltid möjlighet att besöka närliggande servicehus eller trygghetsboende för att äta lunch, umgås med andra seniorer och delta i de aktiviteter som anordnas.

 Men om trapporna i huset börjar bli ett hinder, eller om städningen och trädgårdsarbetet i villan känns tungt – då kan lösningen vara att flytta till något modernare och mer praktiskt. I Linköping finns det ett brett utbud av hyresrätter och bostadsrätter där bekvämligheter som hiss, balkong, rejäla hygienutrymmen och smidiga tvättmöjligheter är standard. Många fastighetsägare erbjuder även lägenheter i markplan. Läs mer om bostadsutbudet genom att klicka här.

 

Här nedan hittar du tips på hur du kan få hjälp och stöttning i hemmet samt vilka aktiviteter Linköpings kommun erbjuder.

● Fixartjänst

Du som är över 65 år och bor i Linköpings kommun kan – utan kostnad – få hjälp med tillfälliga sysslor i hemmet.
Klicka här för att läsa mer!

● Trygghetslarm

Om du eller dina anhöriga är oroliga för att något ska hända dig när du är ensam hemma, kan det vara en god idé att skaffa ett trygghetslarm.
Klicka här för att läsa mer!

● Bostadsanpassning

Hur skulle ditt hem fungera om du måste börja använda rollator eller rullstol?
Klicka här för att läsa mer!

● Hemtjänst

Via hemtjänsten kan du få hjälp med många vardagliga sysslor utifrån dina behov.
Klicka här för att läsa mer!

● Aktiviteter och fritid

I Linköping finns det många trevliga träffpunkter och aktiviteter som passar dig i senior ålder, allt från lunch och fika till bingo och friskvård.
Klicka här för att läsa mer!